Saturday, March 19, 2011

Iqrak!!

(Awas, artikel ini akan menyebabkan anda berasa sakit hati, penulis khuatir jika terdapat pembaca yang ingin terjun bangunan selepas membaca.)

Bismillahirrahmanirrahim.

Saya kesal.

Saya rasa ralat.

Saya rasa poyo.

Saya rasa…

Rasa2 kenape ye??

Entahla. Kesal sungguh.

Mengapa???

Yela. Saya nak cerita la ni.

Alhamdulillah, saya bersyukur kepada Allah kerana telah mentakdirkan saya untuk berada dalam kelompok masyarakat yang dikurniakan akal untuk berfikir demi masa depan mereka.

Saat sebegini membuatkan saya teringat pada zaman persekolahan dahulu.
Di mana sahabat-sahabat bukan sahaja berlumba-lumba dalam mengejar kejayaan berukuran A+ semata-mata, tapi kejayaan mentaliti untuk pembangunan ummah.

Ye, kami berdebat, kami berkonflik, kami bercanggah.. oh! Mungkinkah saya termasuk dalam komuniti ‘KAMI” itu? Dulu saya sering kecewa kerana kebanyakan dari mereka yang mempunyai fikrah pemikiran kritikal adalah kaum muslimin. Saya kecewa kerana saya tiada teman untuk berbincang dan berkongsi pemikiran. Eh, ada juga..... macam Najwalhuda, Diana... terima kasih kerana sudi syok sendiri bersama saya. Waktu lapang saya bukan sahaja dihiasi dengan buku akademik semata-mata, saya juga akan ditemani buku-buku yang dapat mencorak pemikiran matang, kerana saya yakin, kejayaan bukan diletakkan secara mutlak berdasarkan ukuran A semata-mata. Otak manusia bukan seperti robot, disumbatkan segala fakta hanya untuk dimuntahkan ke kertas ketika peperiksaaan, tetapi otak kita juga memerlukan software yang mantap untuk diprogramkan bagi membentuk intetktualiti dan sahsiah diri.

Kini, saya berada di IPT. Saya agak kecewa, walau saya dikelilingi oleh kelompok masyarakat yang mengejar kejayaan masa depan yang bukan kepalang, tapi saya melihat mereka tenggelam dalam pembudayaan intelektualiti. Erm, saya ulang, bukan semua ye. Saya kecewa jika ditegur membaca buku-buku kesayangan saya (yang macam untuk orang tua2 baca tuh) seperti membuang masa. Boleh kata, kadang-kadang saya merasakan jiwa saya menjerit, ingin sahaja membaling kritikan pedas kepada masyarakat yang malas membaca. Tapi, ingin saya katakan di sini, bukanlah saya bermaksud untuk menghasut kalian dengan hasutan supaya kalian mengenepikan report biology sepanjang 3000 perkataan atau meninggalkan buku Campbell setebal 5000 muka surat itu. Tapi saya teringin juga ingin menghasut kalian untuk meninggalkan game Counterstrike yang kalian habiskan masa berjam-jam hanya untuk menembak-nembak. Grrrr.. (saya tak penah main game, jujur cakap, old-skool benar kan? Ape aku kisah?)


Jujur saya kisah, sangat2lah kisah jika isu yang berlaku di Palestin kamu tak mau amik tau.

Jujur saya kisah, sangat2 kisah jika masalah yang berlaku di Jepun kamu tak mau amik tau.

Jujur saya kisah, sangat2 kisah jika isu yang berlaku di tanah Arab pon kamu tak mau amik tau.

Jujur saya kisah, jika kamu tak kenal siapa itu Hosni Mubarak, Ben Ali, Muamaar Gaddafi, Ismail Haniyeh, Mahmoud Abbas, erk.. Barack Obama???? Krkkk…..

Jujur saya kisah, jika kamu sudah tahu dahulu pasal Ayu Raudhah dah kahwin dengan Zakwan Adha sebelum saya tahu!!! (chewah!)

Hei.. saya tau kamu cerdik, pandai, geliga permata sakti..
Saya pon tak sehebat kamu…
Tapi sedarilah, setinggi mana ilmu yang dimiliki, andai tidak ditunjangi dengan matlamat untuk memberikan output kepada masyarakat, ke mana jua A* itu akan pergi.

Menurut statistik yang telah dijalankan oleh Perpustakaan Negara Malaysia, secara purata Rakyat Malaysia hanya membaca 2 naskhah bahan bacaan dalam setahun. Berdasarkan hasil kajian tersebut, didapati bahawa rakyat Malaysia lebih gemar membaca bahan bacaan picisan seperti komik, novel, majalah hiburan dan sebagainya.

Mari kita lihat dan bandingkan bagaimana sarjana awal islam menjadikan amalan membaca sebagai budaya dalam kehidupan mereka.

Al-Hafiz Ibn Hajar Al-Asqolani mampu mengkhatamkan kitab hadis ‘Mukjam Saghir’ karya Imam Tabrani yang mempunyai rubuan hadis hanya dalam jangka masa beberapa jam, antara waktu Zohor dan Asar. Ketika itu beliau berada dalam pengembaraan ekspedisi ilmu.
 Fairuz Abadi (wafat: 817H) ketika mengembara ke Damsyiq untuk mencari ilmu, beliau menghabiskan bacaan Kitab sahih Muslim dalam masa 3 hari sahaja! (buat pengetahuan, sahih Muslim lebih tebal daripada Kamus Oxford Dictionary). Hadis-hadis dalam kitab Muslim mencapai angka 7000 hadis. 
Imam Syafiee (wafat : 204 H) dikatakan apabila membaca sesebuah kitab, beliau akan menutup muka surat sebelumnya, bagi memberi peluang kepadanya mengingati segala yang telah dibaca pada muka surat sebelumnya dan juga untuk mengelakkan beliau menjadi terlalu cepat membaca.


Saya teringat akan pesanan Murabbi saya, Ustaz Ridha yang sering  mengingatkan kami, pelajarnya untuk membudayakan membaca dalam kehidupan. Dulu saya pernah memberi alasan kepada beliau kerana kekurangan kewangan dan kekangan masa menyebabkan saya mempunyai masalah untuk mendapatkan buku-buku yang dapat mencambahkan kritikaliti pemikiran saya. Saya mencari solusi, argh! Mengapa harus saya mengeluh kepada perkara-perkara remeh seperti itu? Google ade. Yahoo ade, carilah e-book.. library sebesar White House tuh, berlambak buku… tunggu nak or tak nak je…

Ustaz Riduan Mohd Nor, diceritakan oleh Ustaz Ridha, beliau akan menulis sebuah buku setiap bulan. (saya ulang, menulis sebuah buku! Bukan membaca sebuah buku ye!) kalau kita ni, nak baca sebuah buku pon, erk… (argh, report berlambak, homework, assignment..bla..bla..bla…!! Krkkk…)  

Ustaz selalu pesan kepada saya,
Hayati, hanya orang sibuk sahaja ada masa.

Duhai sahabat yang dikasihi...

Bacalah!
Dengan Nama TuhanMu Yang Maha Menciptakan!

Teringat pesanan sahabat saya, Hamizah Sahat, yang amat saya rindui:

"Untuk Hayati tersayang, kalau era keterlibatan kerja kita kita dalam kerja dakwah adalah era masalah, krisis, lesu dan bisu, maka tawarkan diri menjadi penyelesaian, pujuklah dirimu wahai pengeluh, agar menjadi salah satu antara dua, sama ada menjadi penyumbang kepada penyelesaian, atau penawar diri kepada penyelesaian, bagi yang berjuang sekadar pinggiran, mengeluh sepanjang zaman, sesungguhnya syurga tidak begitu mengalukan penonton yang budiman" 

4 comments:

 1. Satu hal, "lesser the word, but action" :)
  dan "initiate it." :)

  Maka, mari bersama dan terima kasih ajak saya. :) Moga adanya kita, merubah keadaan. Bermula dengan langkah yang kecil. Apakah dengan satu tahun, kita mengharap perubahan pada yang sudah terbiasa 18 tahun?

  Terima kasih ajak saya, Yati. Kamu tak keseorangan dan terima kasih ketukan. Saya banyak lagi perlu belajar dari kamu, dan yang lain-lain.

  "Syadid pada diri, jangan syadid pada orang lain."

  "Kita penyeru bukan penghukum". Oh, ini semua petikan kata-kata.

  Sama-sama ye Yati. Ajak diri ini. :)

  ReplyDelete
 2. Insyallah,sedikit sebanyak generasi kita sedang menuju ke arah komuniti yg lebih berilmu,suatu proses yg pnjang.. :)

  nice post

  ReplyDelete
 3. syukran yati..
  sangat bermakna buat diri ini..=)

  ReplyDelete
 4. Yat! hang ni. sama macam shaf.

  Baca jugak, tapi tak la macam hang. Sebab kadang2 tak paham pun (yg agak berat la).

  Still, hari ini hampa dua did something for me. You guys initiated something deep down there,in me. We'll see what the outcome would be like! =) senyuM!!!!!!!!!!

  ReplyDelete

Related Posts Plugin for WordPress, Blogger...